Het belang van kunst en cultuur voor onze samenleving behoeft nauwelijks nog enige uitleg, maar zeker wel blijvende aandacht, ondersteuning en waardering. Net als zovelen die getroffen zijn door de coronapandemie beleeft de cultuursector zware tijden. En dat op een moment, met hopelijk het eind van de coronacrisis in zicht, dat de samenleving zo’n grote behoefte heeft aan culturele beleving, afleiding en troost. Maar onze vraag of opdracht aan het culturele veld en ook onszelf is veel ruimer.
Die is om de ambities om onze gemeente aantrekkelijker te maken om hier te komen werken en wonen te ondersteunen. Of daar misschien wel een katalysator van te zijn. Want als er niets te beleven valt, of er is geen woonruimte, wat nodigt een gezin dat nog uit om voor de gemeente Terneuzen te kiezen. Daarom wil TOP/GemeenteBelangen de belangrijke rol die kunst en cultuur speelt voor de leefbaarheid en het woon- en werkklimaat van onze gemeente stimuleren en ondersteunen. Want er is nogal wat aan de hand op dat gebied. Specifiek voor de kern van Terneuzen waar het winkelgebied en de binnenstad om vernieuwing schreeuwen en de bouw van de nieuwe zeesluis voor een nieuwe dynamiek gaat zorgen. Maar uiteraard ook voor de andere kernen. De initiatieven en vraagstukken buitelen over elkaar heen. Er zijn ideeën voor een museum voor moderne kunst, een poëzie route, muurkunst, beelden in de openbare ruimte, Porgy en Bess dat de vergrijzing en de onderhoudsstaat van het gebouw wil aanpakken.
Er is zoektocht naar plaatsen waar kunstenaars kunnen werken en exposeren.
Corona heeft ons de afgelopen twee jaar naar buiten gestuurd . Onze publieke ruimte is daarmee in feite onze huiskamer geworden. Dat vraagt volgens ons om een andere manier van kijken naar de inrichting van onze “huiskamer” Die omgeving moet niet alleen veilig zijn maar ook prettig om in te vertoeven. Openbaar groen, beelden, gevelkunst, meubilair etcetera kunnen daarbij een bijdrage leveren. De aanleg van een herdenkingspier bij De Griete om de ‘vergeten’ Slag om de Schelde voorgoed de plek in de geschiedenis te geven die het verdient. De inspanningen van Toonbeeld om de belangstelling voor kunst en cultuur aan te wakkeren bij het lager en voortgezet onderwijs, maar ook bij ouderen om ze zo bij de samenleving te betrekken. De viering van het 50-jarig bestaan van ons stadhuis dat qua ontwerp en uitstraling in de kringen van de architectuur hoog aanzien geniet. De culturele samenwerking binnen Zeeland en Gent. De noodzaak om van De Pit een spraakmakend en uitnodigend podium te maken, etcetera. Werk aan de winkel.