boot

‘Terneuzen moet schepen controleren op gebruik schonere stookolie’

Sinds 1 januari moeten zeeschepen minder luchtvervuilende stookolie gebruiken: Het zwavelgehalte in zware stookolie moet naar beneden van 3,5% naar maximaal 0,5%. Giel van Boom, TOP/Gemeentebelangen stelt hier vragen over aan het college van Terneuzen: ‘Dit zorgt voor hogere transportkosten, want schonere stookolie is per definitie duurder.’ Terneuzen moet volgens hem naleving controleren. 

‘De zeescheepvaart is de motor van de wereldhandel, maar ook de meest vervuilende,’ aldus Van Boom, ‘een van de grootste containerschepen ter wereld stoot per jaar evenveel verontreinigde lucht uit als 50 miljoen dieselauto’s. Zo’n 21 duizend schepen gaan naar Antwerpen en weer terug via onze gemeentelijke voortuin, waarvan vele tot de grootste schepen ter wereld horen.’ Vermindering van het zwavelgehalte in zware stookolie zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit in onze regio, maar leidt volgens Van Boom ook tot hogere transportkosten.
Hij vraagt het college extra te controleren op de Westerschelde op naleving van de nieuwe regels ten einde concurrentievervalsing te voorkomen en burgers te behoeden voor onnodige extra luchtverontreiniging.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

I accept I decline Privacycentrum Privacy-instellingen